Tuesday, 3 September 2013

Bahaya Tubuh Terlalu Gemuk

Salam,

Uish lama gilos x hupdate blog ni
Dah naik bersawang dah ar
HEHEHEHE maap ye kengkawan
Kekangan masa kuikuikui
Hokeh ni ida nak share info pasal tubuh terlalu gemuk k
Jom kita baca & layan sesame k


BAHAYA TUBUH TERLALU GEMUK





Tubuh yang gemuk akan membuat anda terlihat kurang menarik. Selain itu, kegemukan memang identik dengan penyakit. Bisa saja akibat malas berolahraga, terlalu over mengkonsumsi makanan berlemak dan berbagai sebab lainnya yang akhirnya menyebabkan tubuh menjadi gemuk.

Simak beberapa bahaya tubuh terlalu gemuk :

1.Hipertensi
Tekanan darah tinggi menjadi salah satu akibat buruk dari tubuh yang gemuk. Penyakit ini termasuk salah satu penyakit yang berbahaya. Pada orang yang gemuk, kadar kolesterol dalam darah dapat menyumbat pembuluh darah. 

2. Haid menjadi tidak teratur

Adanya lemak yang terlalu banyak menyebabkan metabolisme dalam tubuh menjadi tidak seimbang. Tidak seimbangnya metabolisme dalam tubuh ini menyebabkan tidak teraturnya haid. Maju, mundur bahkan haid bisa berhenti dalam waktu tertentu. 

3. Menjadi kurang subur

Biasanya wanita bertubuh gemuk seringklai mengalami keguguran bahkan sulit sekali mengalami kehamilan. Pada orang gemuk, biasanya terjadi ketidakseimbangan hormon. Nah, ketidakseimbangan hormon ini bisa menyebabkan rahim menjadi kurang subur. 

4. Penyakit jantung

Orang bertubuh gemuk mempunyai resiko terserang penyakit jantung yang besar. Kasus meninggal secara mendadak akibat penyakit jantung sudah begitu banyak dan biasa terjadi akibat adanya kegemukan. Hindarilah junk food, karena bisa mengakibatkan kegemukan.

5. Arthritis

Bagian tubuh yang biasa diserang oleh penyakit ini adalah persendian. Peradangan pada presendian sangat sering dialami oleh orang bertubuh gemuk. Hal ini dikarenakan adanya tekanan pada bagian persendian.

6. Batu ginjal

Salah satu penyakit yang berbahaya yang berpotensi menyerang orang bertubuh gemuk adalah batu ginjal. Fungsi ginjal dalam tubuh sangat penting. Jika sampai terkena masalah, sudah tentu akan sangat berbahaya. Lemak menjadi sebab terjadinya penyumbatan saluran pembuangan urin. 

7. Lemahnya otot

Otot yang lemah memang tidak bagus. Kondisi seperti ini membuat orang bertubuh gemuk malas melakukan aktifitas seperti olahraga. Bagaimana ini bisa terjadi? alasannya adalah karena pada orang yang terlalu gemuk otot mereka akan terbungkus dan terdesak oleh lemak.

8. Depresi dan tumit pecah-pecah

Efek buruk dari tubuh gemuk ternyata bisa begitu kompleks. Pada orang gemuk, dari sisi psikologis pun bisa terganggu dan akhirnya menyebabkan depresi. Terganggunya psikologi ini disebabkan oleh adanya ketidakseimbangan hormon.

Anda tentu tahu bahwa tumit kaki yang pecah-pecah tidaklah sehat dan tidak sedap dipandang. Hal ini sangat mungkin terjadi pada orang gemuk. Mengapa kondisi ini bisa terjadi? hal ini disebabkan karena beratnya beban tubuh yang harus ditahan telapak kaki. Rasa sakit pun dirasakan ketika terjadi tumit yang pecah-pecah.

Itulah informasi mengenai bahaya tubuh terlalu gemuk tersebut. Bagaimanapun juga kesehatan sangatlah penting dan harus terus kita jaga. Usahakan untuk menjaga berat badan ideal. Selain bisa tampil menarik, tubuh yang ideal juga menjadikan anda sehat. 

Jadi kawan -kawan jangan disempitkan pemikiran tu kurus hanya uuntuk cantik ye
Kurangkan berat badan untuk mengelakkan menghidap penyakit berbahaya
Bak kata pepatah MENCEGAH ITU LEBIH BAIK DARI MERAWAT ye

45 comments:

  1. mmg bahaya..sbb byk penyakit akan dtg...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum dan salam perkenalan...
    nice info...banyaknya penyakit disebabkan obesiti..:) norazhobbies

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum. thanks sudi singgah blog sheila. salam perkenalan ye :)

    ReplyDelete
  4. banyak kesna buruk bila berbadan gemuk.. lebih baik kita cepat2 elakkan sbb bila dah gemuk, nak kurus susah pula...

    salam kenal ya :) deno folow sini :)

    ReplyDelete
  5. info yg bagus ni... tq ke blog KA , done follow sini juga yer

    ReplyDelete
  6. TQ share ni Ida...
    Teringin jugak kurus tapi masalahnya makan sedap aje Ida hehe camne tu

    ReplyDelete
  7. TQ sharing.. takut lah klu gemuk..hehe
    salam kenal..dah follow sni #26..jom ke blog sy...:)

    ReplyDelete
  8. tq share psl ni
    saya juga tkt dgn gemok hikss

    ReplyDelete
  9. terima kasih kerana sudi singgah dan meninggalkan jejak di blog saya ..

    ReplyDelete
  10. dah gemuk susah nak kurus kan...takut juga

    singgah sini juga...

    ReplyDelete
  11. salam kenal,
    follow balik...eh! nama anak kita sama ye...ada nama Hafiy.

    betul tu kalau terlebih berat badan banyak penyakit yang akan singgah.. bahaya tu

    ReplyDelete
  12. salam sis ida
    Nice info..
    Yg penting kita sihat dan ceria..
    Pemakanan yg seimbang itu perlu.
    Tq sudi follow ta.

    ReplyDelete
  13. yang kurus pun sakit apa lagi yg obes..jaga makan n bersenam...

    terima kasih follow bunda..

    ReplyDelete
  14. perkongsian yg bermanfaat
    moga kita amalkan pemakanan yg sihat disamping senaman yg diutamakan

    ReplyDelete
  15. salam perkenalan dari Alycia... do come again yer ;)

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum kak, thanks sharing this. berguna sangat. sheila jarang masak sayur kat rumah. sebab malas. hehehe

    ReplyDelete
  17. salam singgah semula..terima kasih singgah blog ye ^^ jg kesihatan itu 1 kewajipan jgk kan :)

    ReplyDelete
  18. nice sharing :)
    datang lawat sini kembali ;p

    ReplyDelete
  19. ishh menakutkan .. x mahu gemuk2 nie.... datang lawatan kembali

    ReplyDelete
  20. mmg kna jga kan..tkt byk pnykit.huhu

    ReplyDelete
  21. memang kena jaga badan la kan..takut nye gemuk...huhuuu

    ReplyDelete
  22. hyy...nasha singgah jenjelan sini...

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum Ida,
    Salam balas kunjung dari Kak Sham.

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum.. singgah sini dan follow.. bahaya kan.. memang kena jaga ni.. tapi, susah la.. hihi.. takpe, kena positif kan diri ni !

    ReplyDelete
  25. itu la..kita kena jaga jgk pemakanan sbb bila da gemuk mcm2 penyakit ada..hihi

    ReplyDelete
  26. oleh itu, jom la sama2 kita kurus.. hehe

    ReplyDelete
  27. spupu sye badan besa.. 3 taun bru dpt anak. dy amek ubat tp tu pn kne kruskn bdn dlu

    ReplyDelete
  28. badan gemok taknak. Dompet gemok nak...

    kaaannn...?

    ReplyDelete
  29. Salam ... saya datang membaca n3. TQ!

    ReplyDelete
  30. bila badan gemuk ni..penyakit senang je nak hinggap di badan kan :)

    ReplyDelete
  31. Salam, ^___^

    Sy pun sekarang penat dok diet..huhuhu
    btw salam kenal yea^^

    ReplyDelete
  32. badan skrg pon tengah bolat gak ni hehehe

    ReplyDelete
  33. tapi ada setengah orang genetik. susah nak kurus balik...

    ReplyDelete
  34. Kalau obesity ni selain dari senang nak dapat penyakit takut bila dah berumur sikit sakit lutut tu la. Sebab kaki terpaksa tampung berat yang lebih tu kan jadi nak berjalan pun susah dan cepat lenguh.

    ReplyDelete
  35. badan gemuk memang merbahaya, sebab ia boleh menyebabkan mereka mudah sakit sendi. Kadang-kadang, lutut dan kaki menjadi sangat sakit, sebab terpaksa menampung tubuh yang terlalu gemuk. Risiko ini juga ditanggung oleh orang yang terlalu kurus. Tulang mereka sangat rapuh. Langkah terbaik, dapatkan tubuh badan yang BMI normal.

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum...info yg sangat berguna ..terima kasih


    Jemput ke blog saya..

    ReplyDelete
  37. memang bahaya gemuk nih

    Jom kita makan Minyak Ikan

    ReplyDelete